Üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olan kişi Psikolojik Danışman ünvanı alır. Ancak Çalıştıkları kurumlara göre ünvanlar değişiklik göstermektedir. Peki PDR okuyunca ne olunur? PDR mezunları İnsanların günlük hayatta çözemedikleri problemlerin oluşturduğu kronik sorunların çözümü için çalışmaktadırlar. Psikolojik Danışman’ın asıl amacı problemi çözmek değil, danışanlara problem çözme becerisi kazandırmaktır.
Kişinin kendisini ve çevresini tanıyarak, sorun çözme becerisi kazandırmak amaçlanır. Psikolojik Danışman danışana testler ve envanterler uygulayarak problem asıl kaynağını tespit edip buna yönelik tedaviler için yönlendirmeler yapmaktadır. Ayrıca Mesleki Rehberlik kapsamında kişinin ilgi ve yeteneklerine göre okul seçimi ya da meslek seçimi konusunda yardımcı olmaktadırlar. Eğitsel Rehberlik altında ise kişinin akademik hayatındaki sorunların çözümü ve süreci iyileştirmeye yönelik çalışmalar planlamaktadır.
PDR bölümü hakkında daha ayrıntılı bilgi için PDR Nedir? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
PDR mezunları Nerelerde Çalışabilir? Ne İş Yapar?
PDR mezunları için birçok kurum ve merkezde iş imkanı olmakla beraber başlıca iş alanlarını aşağıda belirttik. Sizin yöneldiğiniz ve kendinizi geliştirdiğiniz her alanda çalışmanız mümkündür.
Mesela kendinizi sosyal psikoloji alanında geliştirip, şirketlerin reklam departmanlarında bile çalışma imkanı bulmanız mümkündür. İnsanların motivasyonlarını artırmak konusunda iyi olduğunuzu düşüyorsanız, kendinizi bu alanda kanıtlayıp motivasyon konuşmacısı olarak seminerler verebilirsiniz.
PDR Çalışma Alanları Nelerdir?
- MEB’e Bağlı Okul ve Kurumlarda Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman olarak
- Özel Kreş ve Anaokullarında Pedagog olarak
- Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Psikolojik Danışman olarak
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Pedagog olarak
- Özel Dershane ve Kurs Merkezlerinde Psikolojik Danışman olarak
- Akademik Kariyer yapıp Üniversitelerde Akademisyen olarak
- Aile Danışmanlığı Eğitimi alıp Aile Danışmanı olarak özel psikoterapi merkezlerinde
- Diğer Psikoterapi eğitimlerini alıp yine danışma merkezlerinde Psikoterapist olarak
- Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yapıp Psikoterapist olarak
- Adalet Bakanlığında Pedagog olarak
- Diyanet İşlerinde Psikolojik Danışman olarak
- Genelkurmay bünyesinde er danışma merkezlerinde psikolojik danışman olarak
- İŞKUR bünyesinde Kariyer Danışmanı olarak
çalışabilirsiniz. Tüm bu iş kollarından sizin hedefiniz ve ilginiz doğrultusunda seçiminizi yapıp o yönde kendinizi geliştirmelisiniz. Tüm bu alanlar hakkında maaş bilgisini paylaştığınız 2020 PDR Mezunu Maaşları Ne Kadardır? isimli yazımıza göz atabilirsiniz.
PDR Mezunu Danışma Merkezi Açabilir mi?
PDR okumayı düşünen veya okuyan insanların birçoğunu aklındaki soru PDR mezunları danışma merkezi açabilir mi? Psikolojik Danışma Merkezi açmak için pdr mezun olmanız yeterlidir. Ancak yeterli bilgi ve deneyim sahibi olmadan psikolojik danışma merkezi açmanın bir anlamı olmayacaktır. En azından birkaç psikoterapi yaklaşımının eğitimini almak ve yüksek lisans yapmak sunacağınız psikolojik yardım sürecinin daha etkili olmasını sağlayacaktır.
PDR Okuyunca Psikolog Olunur mu?
PDR lisans bölümünü bitirenler psikolog değil, psikolojik danışman ünvanını alırlar. Ancak PDR lisans eğitimden sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapıp, Klinik Psikolog ünvanını alabilirler.
PDR Mezunu Yurtdışında Çalışabilir mi?
Öncelikle yabancı dil sorununu halletmiş olmak gerekiyor, dünyada kabul gören TOEFL, IELTS gibi dil sınavlarından geçerli puan almak şart. PDR’nin bölüm olarak avrupadaki üniversitelerde bir karşılığı yok. Fakat Avrupa da bir yüksek lisans programından kabul alıp, orada yüksek lisansınızı tamamlarsanız, o ülkede çalışma imkanı bulabilirsiniz.
PDR mezunu Hastanelerde Çalışabilir mi?
PDR mezunları lisans mezunu olarak hastanelerde çalışamaz. Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapsalar dahi hastane kadrolarına atanamazlar.
PDR mezunu Askeriyede Çalışabilir mi?
PDR mezunları genellikle askerik hizmetlerini asteğmen olarak yapmaktadır. Terhis olmadan önce eğer çalıştığınız birlik sizinle çalışmak isteyip, sözleşme önerirse subay olarak TSK bünyesinde devam edebilirsiniz.
PDR Mezunu Odyolog Olabilir mi?
Bazı ünivesiteler odyoloji yüksek lisans programına pdr mezunlarını kabul etmektedirler. PDR mezunu olarak bu üniversitelerde Odyoloji Yüksek Lisans programını bitirirseniz, Odyolog unvanı alabilirsiniz.