Psikolojik Danışmanın (PDR) Çalışma Koşulları
Atama döneminin yaklaşmasıyla tercih yapacak PDR öğrencilerinin aklında ” Hangi kademede çalışmalıyım?, Ortaokul PDR çalışma koşulları, İlkokul PDR çalışma koşulları nasıldır?, RAM da çalışmak zor mu?” gibi sorular gelmektedir. Tüm bu sorularınıza yanıt vermek amacıyla tecrübelerden yola çıkarak bir yazı yazmak istedik.
Okul Öncesi PDR Çalışma Koşulları
Okul öncesi dönemde öğrencilerin ihtiyacına ve hedeflere göre hazırlanan planlara göre rehberlik hizmetleri yürütülür. Okula uyum sorunu yaşayan öğrencilere, ev ziyareti veli görüşmesi gibi çalışmalar yapılması, okula uyumun sağlanması önemlidir. Mahremiyet eğitiminin ailelere ve öğrencilere mutlaka verilmesi gerekiyor. Okul Öncesi kurumlarda yapılan çalışmalardan bahsedecek olursak.
- Öğrencilerin okula uyumu açısından okul öncesi oldukça önemlidir.
- TBM Eğitimleri
- Veliler ve öğretmenlere yönelik eğitimler yapılır.
- İlkokulla beraber velilerle en çok çalışılması gereken kademe okul öncesidir.
- Küçük çocuklarla çalışmak zevkli ve eğlencelidir.
- Çok riskli durumlarla karşılaşma ihtimali düşüktür.
- Çocuk ihmal ve istismarından korunma, hijyen, özel yetenekli ve özel eğitim öğrencilerin tespiti vb. konuları önemlidir.
- Bu kademede çocukların seviyesine inebilmek çok önemlidir.
- Oyun terapisi gibi çocuklara yönelik eğitimler almak yararlı olabilir.
- Değerler eğitimi etkinliklerine yer verilebilir.
Diğer kademelere göre iş yükü az fakat hassas olan bir kademedir. Çocuğun okula karşı tutumlarının çoğu okul öncesinde oluşmaktadır. Tutumlar çocuğun eğitim hayatındaki başarısını etkilediği için önemlidir.
İlkokul PDR Çalışma Koşulları
İlkokulda çalışan Psikolojik Danışman henüz merkezi sınav telaşına girmemiş öğrencilere ders çalışma becerisi, uyum becerisi, kişisel temizlik hijyen gibi konularda çalışmalar yapar. Yaş grubu sebebiyle riskli durumlarla karşılaşma olasılığınız düşük. Okul öncesine gitmeyen öğrencilerin birinci sınıfa uyum sorunları için oryantasyon çalışmaları yapılır. Ayrıca akran zorbalığı ile mücadele konusu sürekli gündeminizde olmalıdır. İlkokulda yapılan belli başlı çalışmalardan bahsedelim.
- İlkokul TBM Modülleri
- Öğrenci görüşmeleri
- Oryantasyon çalışmaları
- Çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi
- Aileler ve çocuklar için mahremiyet eğitimi
- Özel yetenekli ve özel eğitim öğrencilerini tespiti
- Değerler eğitimi çalışmalarının yürütülmesi
- Eğitsel başarıyı arttırmaya yönelik çalışmalar
- Üst öğretim kurumlarının tanıtılması
- Diğer kademelere göre iş yükü daha az
İlkokulda küçük yaştaki çocuklar sizin söylediğiniz öğrettiğiniz şeylere kıymet veriyor ve dönüt alabiliyorsunuz. Her şeyden önce küçük çocukların sevgisi insana yaşama sevinci ve meslek doyumu veriyor.
Ortakokul PDR Çalışma Koşulları
Ortaokulda çalışan Psikolojik Danışman çocuklara önleyici rehberlik hizmetlerinin yanında merkezi sınava yönelik çalışmalar da yapmalıdır. Bir üst öğrenim kurumuna geçecek öğrenciler için kendilerine uygun lise alternatifleri iyi tanıtılmalı ve sağlıklı bir seçim yapmaları sağlanmalıdır. Ergenlik dönemi hakkında bilgilendirmeler yapılmalı, öğrencilerin su süreci sağlıklı bir şekilde atlatması sağlanmalıdır. Ortaokulda yapılan belli başlı çalışmalardan bahsedelim.
- Verimli ders çalışma teknikleri
- Merkezi sınav ve mahalli yerleştirme sistemi tanıtımı
- Lise tercihleri
- Özel yetenekli ve özel eğitim öğrencilerinin tespiti
- Ergenlik Dönemi gelişim özellikleri hakkında bilgilendirme
- Ortaokul TBM Modülleri uygulanır.
- Grupla ve Bireysel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları
- İhmal ve istismardan korunma üzerine çalışmalar
- Test Çözme Teknikleri
- Stresle başa çıkma
- Gevşeme egzersizleri
- Değerler eğitimi çalışmalarının yürütülmesi
Ortaokulda çalışmak, lise kademesi kadar sizi zorlamayabilir. Meslek doyumu kişiye göre değişir. Kimi yapması gerekenleri yapınca doyum sağlar, kimi illaki dönüt almak yani yaptığı işin işe yaradığını görmek ister. Ciddi problemlerle karşılaşmayan kişiler işe yaramadığını hissedebilir fakat önleyici rehberlik çalışmaları sorunların ortaya çıkmasını engellemektedir. Bu açıdan bakıldığında her kademe de yapılan çalışmalar önem kazanmaktadır.
Lise PDR Çalışma Koşulları
Lisede çalışan Psikolojik Danışmanlar yaş itibariyle büyük öğrencilerle ilgilendikleri için daha riskli durumlarla uğraşmak durumunda kalıyorlar. Bu yaşlarda çocukların suça karışma oranı arttığı için bu çocuklara danışmanlık yapmak, suçu mahkemeye iştigal etmiş öğrencilerin danışmanlık tedbiri dosyasını tutmak ve yürütmek gibi ciddi görevleri vardır. Danışmanlık tedbiri verilen öğrenciye sosyal inceleme raporu gibi raporlar tutulması da istenebiliyor. Madde kullanımı eğilimi bu yaşlarda arttığı için bu tür öğrencilerle ilgilenmek de psikolojik danışmanın görevleri arasındadır. Lisede yapılan çalışmalardan bahsedelim.
- Ergenlik dönemindeki öğrencilerin sorunları
- Lise TBM Modülleri
- İhmal ve istismar vakaları da görülebiliyor.
- Lisede çalışmak diğer kademelere göre riskli durumlar üzerine eğilmek demektir.
- Madde ve tütün bağımlılığı üzerine çalışmalar yapılmalı
- Stresle başa çıkma becerileri
- Gevşeme egzersizleri
- Lise öğrencilerini yetişkin bir birey olarak değerlendirmek gerekiyor.
- Grupla ve Bireysel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmalarının daha verimli geçtiği bir kademedir.
- Suça karışmış öğrenciler için danışmanlık tedbiri uygulanır.
- Değerler eğitimi çalışmalarının yürütülmesi
- Üniversiteye hazırlık, tercih ve sınava yönelik çalışmalar
- Sınav motivasyonunu arttırma
Lisede çalışan meslektaşlarımız lisede meslek doyumunun oldukça fazla olduğunu belirtmektedirler. Tüm bu sorunlarla başa çıkmanın bir mesleki gelişim ve doyum sağladığını belirtmektedirler.
RAM ‘da PDR Çalışma Koşulları
Rehberlik Araştırma Merkezi çalışma koşulları için RAM hakkında yazdığımız kapsamlı yazımıza buradan göz atabilirsiniz.
Kademeden ziyade çalıştığınız bölgenin koşulları, öğrencilerin sosyo-ekonomik durumu çalışma şartlarını daha fazla etkilemektedir. Tercihlerinizi yaparken buna dikkat etmelisiniz, batıdaki bir okul ile doğudaki bir okulun rehberlik ihtiyaçları ve çalışma şartları aynı değildir.
Bu yazının altına sizde çalışma tecrübelerinizi yazıp, atama tercihi yapacak olanlara yardımcı olabilirsiniz.
Teşekkür ederim, bilgilendirmeleriniz için. Peki askeriyede (TSK) psikolojik danışman olabilmek için şartlar nelerdir, çalışma koşulları ve imkanları nasıldır ?
En yakın zamanda yazıyı guncelleyerek ekleme yapacağız.