PDRnedir Blog Yazarlarına Soru Sor
PDRnedir.com blog yazarları ve öğretmenler olarak sitemizde soru sor bölümü ile sizlerle soru-cevap yapmak istedik. Öğretmenler öğrencileri sürekli soru sorsun, bir şeyleri merak etsin ister. Öğrencilerin ufuklarını genişletmek, bilmedikleri veya eksik oldukları bir konuda onları bilgi sahibi hale getirmek bizi çok mutlu eder. Biz öğretmenlere gelen sorular ile ilgili bizler de araştırmalar yaparak bilgimizi arttırıp ardından öğrencilerimizle paylaşarak onlara yardım etmiş oluyoruz.
İnternet sitemizi de okuyucularımızla soru-cevap yapabileceğimiz şekilde düzenledik. Sizlerden gelecek soruların yanı sıra bilgi almak, danışmak istediğiniz konular varsa soru sor bölümünden cevaplamaya ve yardımcı olmaya çalışacağız.
Sorularınızı ya da öğrenmek istediğiniz konuları, psikolojik danışma ve rehberlik alanında çalışmakta olan öğretmenlerimiz yanıtlayacaklar.
Size yardımcı olabileceğimiz bazı konu başlıkları
- İlköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilere yönelik ders çalışma yöntemleri, arkadaşlık ilişkileri, okulda yaşadığı problemler, gelecek planları yapma ve benzeri konularda
- Tercih döneminde olan öğrencilerin danışmak istediği konularda
- Alan-meslek-okul türü seçimi ile ilgili sorularınızda
- Üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümlerinde okuyan öğrencilerin meslek ile ilgili merak ettikleri konularda
- Çocuk sahibi olan ailelere veya öğrenci velilerine çocukların gelişim dönemleri, çocukla iletişim kurma ve ihtiyaçlarını anlayabilme gibi konularda sizlere yardımcı olabileceğimize inanıyoruz.
Tabi ki bize sorularınızı yöneltirken yazdıklarınızın herkese açık yorumlarda listeleneceğini unutmayın. Hassas içerikli olduğunu düşündüğünüz konuları sitemizin sağ alt köşesinde bulunan “Bize Ulaşın” formunu doldurarak gizli şekilde iletebilirsiniz.
Ea 92 bindeyim sözelde 5 bindeyim dört yıldır pdr için uğraşıyorum olmazsa sözel bölümden özel eğitim okuyacağım sizce pdr gelir mi😞
Öncelikle iyi günler.
Eminiz siz de geçen yılki sıralamalara bakmışsınızdır. 90 bin üstü EA sıralama ile geçtiğimiz yıl yalnızca bazı özel üniversitelerin PDR bölümleri öğrenci almıştır. Sözel bölümde çok daha başarılı olduğunuz görülüyor. Size sözel alandan öğrenci alan bölümleri ve özel eğitim öğretmenliği bölümüyle ilgili araştırma yapmanızı tavsiye edebiliriz. Daha fazlasını söyleyebilmek ilgi ve yeteneklerinizi bilmeden oldukça zor olacaktır.
Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü mezunlarının okullar dışında çalışma alanlarıyla bilgi sahibi olmak için Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Mrb sayislap siralamam 105k puanin 337 ilkogretim mat ogretmenligi yazmayi dusunuyorum hangi araliktakileri yazabilirim?(tşkler)😊
Öncelikle iyi günler
Tercih yaparken genellikle sıralamamızın 20 bin altı ve üstünün yazıyoruz yani sıralaması 85 bin olan üniversite ile 130 bin olan üniversite arasında yazabilirsiniz. Bu sıramalar arası bazı üniversiteler söyleyecek olursam. sakarya üniversitesi, abant izzet baysal üniversitesi, uşak üniversitesi, karadeniz teknik üniversitesi, afyon kocatepe üniversitesi, çanakkale 18 mart üniversitesi, kahramanmaraş sütçü imam üniversitesi, kırıkkale üniversitesi, mehmet akif ersoy üniversitesi, van yüzüncü yıl üniversitesi,siirt üniversitesi, gaziantep üniversitesi, ordu üniversitesi, atatürk üniversitesi, ahi evran üniversitesi, kastamonu üniversitesi, giresun üniversitesi, recep tayyip erdoğan üniversitesi, erzincan üniversitesi, kafkas üniversitesi, ağrı ibrahim çeçen üniversitesi, artvin çoruh üniversitesi şeklinde olabilir. Bu sene yeni bir sisteme geçildiği için sıralamaların ne yöne doğru kayacağını bilinmiyor. Tercihlerinizi bu yönde yapmanızı önerir, bol şans dilerim. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki tercih merkezine uğrayıp daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Merhabalar 4bucuk yaşında bir kızım var…yemek yerken tv izlerken sürekli hareketli …hiç oturmaz …özellikle yemek yerken çok fazla etrafa dökme huyu var…dışarıda kendini çok savunamıyor…fakat benimle dediklerimin tam tersini yapıyor.isine gelmediği zaman korkuyorum diyor …çocuk psikiyatristine götürmeyi ve ram da bir test yapılmasını istiyorum siz ler ne dersiniz?
Merhaba. Öncelikle bahsettiğiniz televizyon karşısında bile hareketlilik, yerinde duramama, yemekleri dökme vs. gibi durumlar emin olmamakla birlikte 7 yaş öncesi belirtileri görülmesi beklenen DEHB’nin (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) aşırı hareketlilik alt boyutunu bize çağrıştırdı ancak yaş küçük olduğu için dehb tanilamasi yapılmaz. Şüphelendiginiz durumlar var ise Çocuk Psikiyatrisine görünme fikrinizi mantıklı buluyoruz. Yaşı gereği hareketli olması normal, 3-4 yaşlarda söylediklerinizin tam tersini söyleme, karşı gelme gibi davranışlar gelişimsel sayılabilicek doğal durumlara da girebilir. Net şeyler soyleyebilmek için çocuğu ve aileyi tanımamiz gerekir. RAM’da yalnızca zeka düzeyi için testler yapılır. Bahsettiğiniz kendini savunamama durumu özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Aşırı koruyucu aile tutumları ile yani örneğin ‘kızım sürekli gözümün önünde olsun’ anlayışla yaklaştığıniz davranışlar var ise bu şekilde hareket etmemenizi tavsiye ederiz. Parkta, bahçede, evde arkadaşlarıyla oyunlar oynamasına, sosyalleşmesine izin verin. Başarabileceği görevler verip takdir edin. O duyguyu tatsın ki kendine güveni oluşsun. Korkularının nedenini anlamak için de oyun esnasında sorular sorabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim o kadar net yazmışsınız ki ..gerçekten kafamda biseyler netleşti…tekrar teşekkürler….
Duygusal olgunluğa sahip olduğumu düşünmüyorum. Çok çabuk ağlayıp üzülüyorum 20 li yaşlardayım sizce ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz?
Hayatımızdaki olaylara birçok pencereden bakabiliriz. Duygularımızı, düşüncelerimiz kontrol eder. Bir konu hakkında olumlu ya da olumsuz düşünmek sizin elinizde. Bu konuyla alakalı Dr.David Burns’un ” iyi hissetmek ” kitabını şiddetle öneririm. Hangi konularda duygusal olgunluğa sahip olmadığınızı düşünüyorsunuz?, bu durum ne zamandır devam ediyor?, şiddeti nedir?, hayatınızın akışını etkileyecek kadar sizi meşgul ediyor mu? konuyu biraz daha açarsanız, sağlıklı yorum yapabiliriz.
İyi çalışmalar. Rehberlik ve Araştırma merkezlerinde Kpss tercihi yapılabildiğini öğrendim . Kpss tercihi için tercih yapacak adaylara hizmet veriyor musunuz ? Bu konuda bilgi almak istiyorum.
Kpss tercihi için Rehberlik Araştırma Merkezlerine gittiğinizde iş yoğunluğu olarak müsait bir zamana gelirseniz veya randevu ile giderseniz size mutlaka yardımcı olunacaktır. Esas uzmanlık alanımızın ve tecrübelerimizin lise ve üniversite tercihlerinde olduğunu göz önüne alarak tabi ki yardım alabilirsiniz.
ilk defa bir okulda çalışıyorum ve ilk defa anket uyguladım riba ölçeğini uyguladım fakat nasıl değerlendireceğimi bilmiyorum
Riba anketleri ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. https://pdrnedir.com/riba-anketi-nasil-yapilir/
Bu sene psikolojik danışman olarak bir okulda çalışmaya başladım. Okuyup faydalanabileceğim bilgiler ararken sitenize denk geldim. Çok güzel bir site gerçekten, teşekkür ederiz 🙂
Teşekkürler, faydalı bulduğunuz içerikleri arkadaşlarınızla paylaşırsanız seviniriz.
ilkokuldaki 7 yaşındaki çocuğum öğretmen tarafından form verildi özel eğitim rehabilitasyon kurumu bu form çocuğum un okuldan ve eğitimden uzaklaşması için mi ?
Yönetmeliğe göre haftada 1 yarım gün öğrenci rehabilitasyon merkezinden eğitim almak için izinli sayılır. Öğrencinizin tam zamanlı kaynaştırma raporu var ise okula devam edip haftada 1 ya da 2 gün rehabilitasyon merkezine gitmesi için verilen rapordur.
Merhaba pdr 3.sınıf öğrencisiyim bende blog yazarı olmak,bilgi içerikleri yayınlamak istiyorum bu sayfada böyle bi şansım var mı acaba?
e posta adresinizi paylaşırsanız iletişime geçebiliriz
2021 de üni kazandım diyelim 2 yıllık ve 2022 ekim de ki kpss önlisans sınavına girdim okulum 2023 de bitiyor okul bitmeden yani nisan ayında atama olacak tercih yapabilirmiyim yaparsamda okulum haziranda biteceği için atanma durumum nedir?
Sınava girmenize herhangi bir engel yok. Fakat KPSS atama ve yerleştirme tercihi yapabilmek için ilgili alandan diplomaya sahip olmanız gerekiyor. Atamanız ancak diplomanızı aldıktan sonra gerçekleşebilir. Bu konuda detaylı ve en güncel bilgiyi önümüzdeki ilk atamadan önce yayınlanacak kılavuzda bulabilirsiniz.
fizyolojik psikoloji pdrciler için neden gerekli meslek hayatımızda nasıl yararlanıcaz bu bilgilerden
Merhaba, meslek hayatımızdan örnek verecek olursak özellikle ilköğretim düzeyinde okuma-yazmaya akranlarına göre geç başlama, unutkanlık, altına kaçırma, aşırı hareketlilik gibi problemler ile gelen ve yönlendirme yapacağımız öğrencilerimizle ilgili psikolojik olarak yorumda bulunmadan önce ilk etapta fizyolojik bir altyapıdan kaynaklanması durumu araştırılır ve veli çocuk doktoruna yönlendirilir. Fizyolojik psikoloji ile ilgili de bilgi sahibi olmak bu açıdan önemli.
merhabalar. alanımızda blog kullanmanın başlıca avantajları ya da dezavantajları nelerdir sizce
Blog aracılığıyla düşündüklerinizi, yorumlarınızı, bildiklerinizi insanlarla paylaşmış olursunuz. PDR alanında az sayıda blog olduğundan yazıya dökmek, bilgileri paylaşmaya ve kalıcı hale getirmeye avantaj sağlıyor. İnsanların aradığı cevapları alan dışı kaynaklara gitmeden bulmasını sağlayarak, psikoloji ile ilgili bilgiye bir gazete haber sitesinden ulaşmaları yerine psikoloji ile ilgili bir siteden ulaşmalarını istiyoruz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Tüm içeriklerimiz yoruma açık gelen yorumlar ile blog kendimizi de geliştirmemizi sağlıyor. Dezavantaj olarak blog için ciddi bir zaman ve emek harcamanız gerekiyor ayrıca insanlara doğru bilgi vermek gibi bir sorumluluğu da var. Olabildiğince kaynakları doğru tarayıp doğru bilgiler aktarmalısınız.
Hocam sizi rahatsız ediyorum ama tyt puanı iki yıl kullandığında diğer yıl puanı mı sıralamayı baz alıyorlar?
Önceki yıl puanıniza karşılık gelen sıralama kaç ise bu yıl o sıralamaya denk puan hesaplanarak sizin puanıniz belirleniyor. Yani sıralama baz alınarak yeni puan belirleniyor
Hocam merhaba bu sene sıralamam 233 bin geldi ve Ankara’da matematik bölümü okumak istiyorum. Ankara üni matematik 202 bin Yıldırım Beyazıt ise 235 bin ile almış sizce Yıldırım beyazıt gelir mi bu sene bana?
Tercihlerinizi yaparken kendi sıralamanızdan yüksek yerleri en başa ortalara sıralamanız civarı bölümleri yazıp sonlara doğru sıralamanızın Çok altında garanti yerleri yazmalısınız. Tabiki gitmek istemediğiniz hiçbir bölümü yazmayınız. Geçen seneki sıralamalara göre istediğiniz yere yerleşiyorsunuz fakat bu sene sıralamaların yükselebileceğini unutmayın. Bunu önceden söylemek mümkün değil. Siz doğru tercih yaparak şansınızı artırabilirsiniz.
Sözelde 31k sıralamam var
35k ve 36k sıralaması olan Türkçe öğretmenliğinin gelme olasılığı nedir sizce
Tercihlerinizi yaparken ilk sıralara sıralamanızdan yüksek yerleri ortalara doğru sıralamanıza yakın yerleri sonlara ise gitmek istediğiniz sıralamanızdan düşük garanti yerleri yazarak yerleşme şansınızı arttırabilirsiniz. Geçen seneki sıralamalara göre yerleşme şansınız var. Kesin bir şey söylemek mümkün değil. Sıralamalar yükselebilir ya da düşebilir.
PDR bölümünün geleceği nedir? Mezun fazla ileride çok yığılma olacağı söyleniyor ancak başta devlet üniversiteleri sonra vakıf olmak üzere kontenjanların çoğu doluyor oysa bir kısım kesime göre ölü denen bölüm her yıl tercih ediliyor. Siz ne önerirsiniz bu alan için? Bir de öğretmenlik için PDR-OKUL ÖNCESİ -SINIF branşları için tercih sıralamanız ne olur?
Bu sorun sadece PDR bölümü için değil birçok bölüm için ortaya çıkabilir. Son yıllarda pdr bölümünün en büyük istihdam alanı olan MEB atamalarına bakacak olursak: 2020 ocak atamasında puan 79 iken 2020 haziranda yapılan atamada puan 70 e kadar düşmüştür. Sınıf öğretmenliği için ocak 2020 atama puanı 74 iken, 2020 haziranda 50 puana kadar düşmüştür. Okul öncesi için 2020 ocak atama puanı 77 iken 2020 haziran puanı 72 olmuştur. Bu puanlar bu bölümlere verilen ve her atama döneminde değişebilen kontenjanlara da bağlıdır. PDR diğer 2 bölüme göre meb kadrolarına atanma kolaylığı açısından geride kalsa da şöyle de düşünmek gerekli, Sınıf ve Okul öncesi öğretmenliğinin meb ve özel okul dışında fazla çalışma alanı bulunmamaktadır. PDR bölümünde ise birçok yerde değişik ünvanlarla çalışabilir.( PDR çalışma alanlarına buradan ulaşabilirsiniz.) Burada önemli olan siz hangi alanda çalışmak istersiniz? Hangi işi yapmak istersiniz? Hayatınız boyunca yapacağınız işi seçmek durumundasınız. Bir psikolojik danışmanın yaptığı iş, bir sınıf öğretmeninin yaptığı iş ve okul öncesi öğretmeninin yaptığı iş birbirinden çok farklıdır. Benim bu üç bölüm arasındaki şahsi tercihim 1-PDR 2-Sınıf 3-Okul öncesi olurdu. İlginize ve yeteneklerinize göre bu bölümlerin dışında da seçebileceğiniz birçok bölüm var. Hangi işi severek yapacaksanız, mutlaka onu seçmelisiniz.
Soruma içten cevabınıza ve de önerinize teşekkür ediyorum iyi çalışmalar dilerim
Rica ederim.
Pdr okuyup pedagog veya terapist olabilir miyim ?
PDR mezunları Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına PEDAGOG ünvanı ile atanabilmektedirler. Çocuk gelişimi ve eğitimi üzerine sertifikalı eğitimler alarak kendinizi bu konuda geliştirebilirsiniz. Terapist olmak içinde çeşitli terapi yaklaşımlarının onaylı ve sertifikalı eğitimlerini alabilirsiniz.
Ben 400 bindeyim hazırlık okuyacağım bir bölüm yazıp hazırlık yılında tekrar hazırlanmak istiyorum. Bu ikinci girişimdi o yüzden bu sene gitmek istiyorum . Sizce hazırlık yılında tekrar sınava hazırlanmak ne kadar doğru olur ? Bu şekilde pdr kazanabilir miyim?
Bu sene herhangi bir bölümü tercih ettiğiniz takdirde seneye puanınız kesilir. İstemediğiniz bir bölüm ileride size pişmanlık olarak geri dönecektir. Öylesine bir bölüm yazıp hazırlık okumak yerine sınava tekrar hazırlanmayı deneyin. Sizin için daha kolay olur. İlinizdeki ya da ilçenizdeki rehberlik araştırma merkezlerinden ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.
Teşekkür ederim verdiğiniz bütün bilgiler için:)
Eşit ağırlık 95 bindeyim . Ege bölgesinde bir üniversite yazmak istiyorum . Yazmak istediğim bölüm Pdr . Fakat hangi üniversiteleri yazmam gerektiğini kestiremedim . Eğitim açısından iyi vs kriterlerini göremediğim için . Özel üniversite yazmayı kesinlikle düşünmüyorum. Bu arada dördüncü girişim ilk kez tercih yapacağım . Yardımcı olursanız çok sevinirim .
Merhaba, ege bölgesinde sıralamanızdan bağımsız olarak benim şahsi tercihim ege, dokuz eylül, adnan menderes, muğla sıtkı koçman, pamukkale ve manisa celal bayar üniversitesi olurdu. Rehberlik Araştırma merkezlerinden ücretsiz olarak tercih danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz. Sıralamanıza uygun tercih yapmanız yerleşme oranınızı arttıracaktır. Tercihlerinizi yaparken kendi sıralamanızdan yüksek yerleri en başa ortalara sıralamanız civarı bölümleri yazıp sonlara doğru sıralamanızın Çok altında garanti yerleri yazmalısınız. Tabiki gitmek istemediğiniz hiçbir bölümü yazmayınız. Mutlaka bulunduğunuz il veya ilçedeki rehberlik araştırma merkezinden tercih danışmanlığı hizmeti alarak tercihlerinizi tamamlamanızı öneririm.
Merhaba, tercih döneminde bir öğrenciyim PDR yazacağım. Deprem başta olmak üzere afet travmasi yaşayan insanlara yardım etmek, bu alanda çalışmak istiyorum. PDR okuduktan sonra AFAD’da psikolojik danışman olarak çalışabilir miyim? Böyle bir atama var mı? Varsa nasıl oluyor bilgilendiriseniz çok sevinirim
Merhaba, AFAD’ın kadrolu olarak PDR mezunu istihdam ettiğine hiç rastlamadım. Bu zamana kadar AFAD böyle bir PDR mezunu alımı yapmadı. Fakat doğal afet gibi durumlarda Psikolojik danışmanlar tarafından Türk Pdr Derneği aracılığıyla afetzedelere psikososyal hizmet sağlanıyor. İhtiyaç halinde böyle hizmetler planlanabiliyor. Terör gibi olayların olduğunu bölgelerde okul psikolojik danışmanları tarafından RAM bünyesinde görevlendirmeler yapılarak psikososyal desteğe ihtiyaç duyanlara bu hizmet sağlanıyor. Ayrıca okul psikolojik danışmanı olarak atandığınız zaman öğrencilerinize de önleyici psikososyal destek programınını uygulamak durumda olacaksınız. Gerek PDR bölümünü okurken alacağınız derslerde gerek okuduktan sonra gerek kurs ve eğitimlerle kendinizi psikososyal destek hizmetleri alanında geliştirip bu tür hizmetleri sağlayabilirsiniz.
Merhaba, ben pdr 4. sınıfa geçtim. Kpss’ye girmeyi ve bir ram’a atanma konusunda kendime yol çizmek istiyorum. Psikolojik danışmanlık ve kpss, ram’lara atanma konusunda en detaylı bilgiye nasıl ve nereden ulaşabilirim?
Merhabalar, RAM ile ilgili yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. Rehberlik araştırma merkezleri hakkındaki yazımızı okuduktan sonra, aklınızda soru işareti kalırsa yine yorum olarak sorabilirsiniz. iyi günler dilerim.
Merhaba.
2020 YKS SAY 416 puanla 79.000’deydim. Seneye merkezi yatay geçiş yapmak istersem bunu bu yılki puana ve sıralamaya göre mi yapacağım yoksa 2021’de 416 puana denk gelecek sıralamaya göre mi?
Teşekkür ederim.
Merhaba, yatay geçişlerde yerleştiğiniz yılın puanı ve sıralaması üzerinden değerlendirme yapılır.
pdr bölümü öğrencilerinin çap yapabiliyor mu eğer yapabiliyorsak eğitim fakültesinde olduğu için bölüm kısıtlaması oluyor mu
PDR öğrencileri de çiftanadal yapabilir. Üniversitenizin çift anadal şartlarını sağladığınız takdirde çift anadal yapabilirsiniz. Bölüm sınırlaması yine üniversitenize göre değişebilir.