Başarının Önündeki En Büyük Engel Nedir?
Sevgili öğrenciler ülkemizde sizin de çok iyi bildiğiniz gibi hayatımızın ilk 20 senesi sınavlarla geçiyor. Birçok “S” ile mücadele etmeye çalışıp hayalimizdeki mesleğe kavuşmak için uğraşıyoruz. “Ah şu sınav bir geçse, başaramayacağım galiba, ben zaten o bölümü kazanamam, sınav motivasyonumu nasıl arttırabilirim” gibi serzenişlerle çalışma masanızda oturup kalıyorsunuz. Peki başarının önündeki en büyük engel sizce nedir?
Son yapılan üniversite sınavına 2 milyonun üstünde öğrenci başvurmuş, liseye geçiş sınavına ise 1 milyonun üzerinde öğrenci girmiş. Bu kadar çok insanın girdiği bir sınavdan nasıl olacak da istediğimiz sonucu alarak çıkacağız.
Sınavlarda Nasıl Başarılı Olabilirim? Sınav Motivasyonumu Nasıl Arttırabilirim?
Başarının ilk şartı, başaracağınıza inanmaktır. Güdülenmek bir şeye motive olmak o işi başarmanın büyük bölümün oluşturur. Başarılı olan insanlar kendine inanmış, başarılı olacağına güveni olan insanlardır. Zihinsel olarak bir şeye inanmazsanız, beyniniz zaten yapamayacağınızı düşünüp gereken odaklanmayı sağlayamaz. Bilgisayara uygun programı yüklemezseniz, istediğiniz işlemi yapabiliyor mu? Siz de kazanmak için uygun programı ( inancı ) kafanıza yerleştirin.
İnanmadığınız şeyler uğruna verdiğiniz savaşların büyük bir kısmı yenilgiyle sonuçlanacaktır. “Zaten yapamam ben, o bölümü kazanamam ki ” derseniz beyninizi kazanamamaya odaklar ve başarısızlığın zeminini hazırlarsınız. Size bununla ilgili yapılmış bir deneyden söz edeceğim.
Öğrenilmiş Çaresizlik Nedir?
Öğrenilmiş çaresizliği kavramak amacıyla oluşturulmuş bir deneyde bir köpekbalığı günlerce aç bırakılıyor. İki cam bölmesi olan bir akvaryuma bir tarafa köpekbalığı, diğer tarafa ise köpekbalığının normalde yediği balıklar konuyor. Arada cam olduğu için köpekbalığı, balıkları yemeye çalıştıkça aradaki cama çarpıyor. Köpekbalığı çok aç olduğu için sürekli balıkları yemeye çalışıyor ama bilmediğini bir nedenden dolayı engelleniyor. Her seferinde bir engellenmişlik duygusu yaşıyor.
Belirli bir süreden sonra köpekbalığı denemekten vazgeçiyor. Kendi bölmesinde duruyor ve balıkları yemeye çalışmıyor. Sonra aradaki cam kaldırılıyor. Köpekbalığı ve balıklar aynı akvaryumda olmasına rağmen diğer balıkları yemeye çalışmıyor. Yanından geçen balığa bile dokunmuyor. Günlerce aç kalan köpekbalığı her cama çarptığında o balığı yiyemem inancı geliştirdiği için arada engel olmamasına rağmen o balıklara dokunmuyor.
İşte düşüncenin ve inancın gücü böyle bir şey. Yukarıdaki deneyde kendinizi köpekbalığı yerine koyup, kazanmak istediğiniz bölümü de diğer balıklar yerine koyun. Denemekten vazgeçerseniz, asla istediğinizi elde edemezsiniz. Siz engellenmişlik hissine kapılsanız bile emek vermeye, çalışmaya devam edeceksiniz. İnancınızı kaybetmemeniz gerekiyor. Soruyu yanlış yapın. Yanlış yapmaktan korkmayın. Aslında sorunun cevabını yanlış bulmanız doğrusunu öğrenmek bir fırsattır. Yanlış yapmayan insan doğruyu öğrenemez.
Düşünsenize Fatih Sultan Mehmed inancını kaybedip, “ben zaten İstanbul’u feth edemem deseydi” gemileri karadan yürütmeyi düşünebilir miydi?
2012 Londra Olimpiyatlarında Oscar Pistorius isimli iki bacağı da olmayan bir atlet, ayağındaki protezle bacakla normal insanların yarıştığı 400 metre koşusunda Türkiye rekorunu geçerek 3. Oldu. Bacakları olmayan bir atlet, normal insanları geride bırakabiliyor. Peki sizin neyiniz eksik, vazgeçmek için, başarısızlık için bahaneniz nedir?
Sınav Motivasyonumu Nasıl Arttırabilirim?
Ne olursa olsun ben istediğini koparırım inancı geliştirin. Kendinize inanın, başarıya inanın. Mesela her gece yatmadan önce 1 dakikalığına istediğiniz bölümü kazanıp kampüse ya da liseye girdiğiniz o anı hayal edin. Hayal edin ki bir gün gerçek olma ihtimaline kendinizi hazırlayın. Kazanmak istediğini ve ileride yapmak istediğiniz mesleği bir tutku haline getirin. Kimse size uğruna çaba harcamadığınız bir şeyi vermez. Siz onu alacaksınız.
Başarının önündeki en büyük engel nedir biliyor musunuz?
Aslında Sizsiniz! Kendi kendinize engel olmayı bıkarın.
Unutmayın siz kendinize inanmazsanız, hiç kimse size inanmaz. Vazgeçmek kaybetmektir.
Zafer, zafer benimdir diyebilenindir.
Başarı ise, başaracağım diye başlayarak
sonunda başardım diyebilenindir.