Rehabilitasyon Merkezi Hakkında Bilgiler
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri hakkında anne-babaları bilgilendirmek amacıyla rehabilitasyon nedir? Hangi türden yetersizliği olanlar yararlanabilir? Rehabilitasyon Merkezi ne iş yapar gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Konunun eğitim-öğretim ile ilgili olmayan yönlerine kısaca değinip esas olarak eğitim konusunu ele alacağız.
- Zihinsel – Gelişimsel
- Hafif-orta-ağır düzey zihinsel engel
- Disleksi ve öğrenme güçlükleri
- Ruhsal
- Şizofreni, paranoya, manik veya depresif bozukluklar vb.
- Bedensel
- Görme, işitme kayıpları
- Hareket ve fonksiyon kayıpları
- Kırıklardan ve ameliyatlardan sonra görülen hareket ve fonksiyon kayıpları
- Tedavisi uzun hastalıklardan dolayı hareketsizliklerden sonra ortaya çıkan fonksiyonel kayıplar
- Omurga rahatsızlıkları
- Aşırı şişmanlık, obezite
- Spor sakatlanmaları
- Yaşlılık ve diğer nedenlere bağlı hareket kayıpları
Rehabilitasyon Merkezi Nedir?
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Nedir?
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, engelli veya özel ilgi gerektiren öğrencilerin ailelerinin sıklıkla bilgi almak için bizlere başvurduğu bir konudur. Bulunduğu sınıf düzeyinden geri kalmış ve engel veya yetersizliğinden dolayı Rehberlik Araştırma Merkezi’nden tedbir raporu almış öğrenciler genellikle okullarda tam zamanlı kaynaştırma uygulaması ile aynı sınıflarına devam etmektedir. Okulda bu öğrencilere öğretmenleri tarafından özel program hazırlanıyor olsa da kalabalık sınıflarda bu öğrencilerin kendilerini geliştirmesi çok kolay olmamaktadır.
- Çocuklarının gelişimlerini yakından takip eden anne-babalar zihinsel ya da gelişimsel bir durumdan şüphelendiklerinde çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanlarına yönelerek ilaç kullanımı gibi yolları denemekteler. Fiziksel-bedensel yetersizlikleri olan öğrenciler ise fizik tedavi benzeri rehabilitasyon hizmetlerini araştırmaktalar.
- Gelişim uzmanları tarafından incelenen öğrenciler için eğitim ile ilgili tedbir kararı RAM’larda özel eğitim komisyonlarınca verildiği için ikinci aşamada aileler Rehberlik Araştırma Merkezi’ne yönlendirilerek kendisine en uygun desteği ya da rehabilitasyonu alabilmesi için bilgilendirilir.
- Tam zamanlı kaynaştırma uygulaması ile çocuk hem akranları ile aynı ortamda eğitimden faydalanmış olacak hem de destek eğitimi ile birebir öğrenme fırsatını yakalayacaktır.
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde zihinsel engel, öğrenme güçlüğü-disleksi, yaygın gelişimsel bozukluk-otizm, işitme, görme, bedensel engel gibi tanıları olan çocuklar yararlanabilmektedir.