Pomodoro Tekniği 1980 yıllardan bu yana başarıyla uygulanan bir zaman yönetim tekniğidir. İtalyan bir yazılımcı olan Francesco Cirillo zamanı etkin ve verimli kullanmak üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Francesco mutfakta çalışırken bulduğu tekniğe, domates şeklindeki zamanlayıcıyıdan esinlenip italyancada domates anlamına gelen “Pomodoro” ismini vermiştir.
Genelde uzun süren çalışmalar belirli bir süreden sonra verimsiz bir hale geliyor. Bu teknikle dikkati yoğunlaştırarak kısa süreli fakat verimli çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Pomodoro tekniği temelde kısa süreli çalışma ve mini molalardan oluşur. Bu tekniği ders çalışma, sınav hazırlığı dahil her konuda uygulayabilirsiniz.
Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?
Pomodoro tekniğiyle çalışmak dikkatinizin kısa da olsa belirli bir alana yoğunlaştırarak, çalışma verimini arttırıyor ve zihnin tek bir konuya odaklanmasını sağlıyor. Pomodoro tekniğinin başarısı da buradan geliyor.
-
1 Pomodoro 25 dakika çalışma ve 5 dakikalık moladan oluşuyor.
-
4 Pomodoro yaptığınızda 15-30 dk mola veriyorsunuz.
-
Günde 8-16 pomodoro yapmak aslında 4-8 saat arası çalışma anlamına geliyor.
Sizinde bildiğiniz gibi çoğu zaman verimli bir çalışmanın önündeki en büyük engel motivasyondur. Kısa çalışmadan sonra gelen 5 dakikalık dinlenme beyinde bir ödül olarak algılanarak, bir sonraki pomodoro için motivasyon sağlıyor. Ancak bu tekniği uygularken dikkat etmeniz gerek bazı noktalar var.
Pomodoro Tekniğinini Uygularken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Çalışma alanınızda dikkatinizi dağıtan herhangi bir şey olmasın. (telefon vs.)
- Öncelikle yapmak istediğinizi uzun ve kısa vadeli aktiviteleri, öğrenci iseniz dersleri ve konuları içeren bir liste hazırlayın.
- Yapılacaklar listesine yazdıklarınızı bir öncelik sırasına alın.
- Her gün pomodoroya başlarken bu listeden bir aktivite ya da konu seçin.
- Bu aktivite için pomodoro cinsinden bir süre belirleyin.( mesela 8 pomodoro)
- Her pomodoro bitimindeki 5 dakikalık molada çalışma hakkında hiçbir şey düşünmeyin. Müzik dinleyin, kitap okuyun, hiçbir şey yapmadan dinlenin veya sosyal medyada gezinti yapıp arkadaşlarınızla sohbet edin.
- Mola süresini geçirmemeye özen gösterin ve bir sonraki pomodoroya geçin.
- 4 Pomodoro sonunda 15-30 dk ara vermeyi unutmayın.
- Günün sonunda bir çizelge tutup günde kaç pomodoro yaptığınızı kaydedin. Böylelikle haftalık ve aylık ilerlemenizi görebilirsiniz.
Pomodoro tekniği hayatınızın birçok alanında uygulayabilirsiniz, yetiştirmeniz gereken bir ödev ya da projede, sınavlara hazırlanırken veya iş hayatında size verimlilik ve zaman yönetimi konusunda olumlu katkısı olacaktır.
Şimdi Ertelemekten Vazgeçip Harekete Geçme Zamanı!