Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Çocuklar (Nomofobi)
Hayatımızın vazgeçilmezleri arasına hızlıca bir giriş yapan akıllı cep telefonları, hayatımızı birçok açıdan kolaylaştırıyor. Fakat bu telefonları iletişim aracı olarak kullanmanın ötesinde, bir bağımlılık geliştiriyoruz. Peki Nomofobi Nedir? Mesela evden çıktığınızda yanınıza alıp almadığınızı kontrol ettiğiniz şeyler arasında mutlaka telefon birinci sırayı alır. Günümüzde cep telefonundan uzak olmak, kısa bir süre dahi olsa, gerginlik ve sıkıntı yaratıyor. Bu süre 10 dakika da olsa iletişim halinde olmak istiyoruz. Aksi durumlar kaygı ve endişeye sebep oluyor. Buna verilen isim ise Nomofobi.
Nomofobi Nedir?
Nomofobi Nedir sorusunu şöyle cevaplayabiliriz; Nomofobi; İletişim olanağından uzak kalma korkusu olarak tanımlanıyor. Akıllı telefonumuzdan uzak kaldığımızda hissettiğimiz duygu olarak da tanımlayabiliriz. Cep telefonlar insanın hayatında vazgeçilmez bir rol oynamaktadır. Öyle ki bazı kurumlar, kurum içi yazışmaların çoğunu akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla yapıyor. Hayatımızla öylesine iç içe geçmiş ki; Artık telefondan uzak kalmanın yarattığı korku bile normal görülmeye başladı.
Mesela bayram ziyaretinde herkesin elindeki telefona odaklandığı, kimsenin birbiriyle konuşmadığı, bayram mesajlarının bile uygulamalar aracığıyla atıldığı bir dönemdeyiz. Yürüyerek eve giderken, hatta araba kullanırken bile hayatımızı tehlikeye atarak telefonumuzu kullanmaktan vazgeçmiyoruz.
Kırmızı ışıkta aracınız ile dururken bir gözlem yapın. Etrafınızdaki araçtaki şoförler ışıkta beklerken ne ile meşgul oluyorlar. Bir çoğunun elindeki telefona göz attığını göreceksiniz. Kırmızı ışıkta geçen 60 saniyeyi bile akıllı telefona bakarak geçiriyoruz.
Dünya çapında yapılan birçok sosyal medya yarışmasında türkler olarak hep başı çekiyoruz. Avrupa şampiyonasında yapılan eyfel kulesi’nin ülke renklerine boyanması etkinliğinde, Eyfel Kulesi Türkiye’nin şanlı renklerine birçok kez boyanmıştır. Millet olarak abartmayı seviyoruz, bir şeye alıştığımız benimsediğimiz zaman kolay kolay bırakamıyoruz.
Uzmanların görüşüne göre telefonla uzun sürelerde konuşmak beyin tümörü riskini arttırıyor. Biz telefonla konuşmayı bir kenara bırakalım yatarken bile kendimize yakın olsun istiyoruz. Bugün zararlarını bilmelerine rağmen telefonu yastığının altına koyup yatanlar hiçte azımsanacak sayıda değil.
Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımı
Cep telefonu sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da bağımlılık haline gelmiş durumda. Anne ve babasının telefonu adeta vücudunun bir parçası gibi kullanması çocukları da ister istemez etkiliyor. Telefonu elinden düşmeyen bir ebeveyn’nin çocuğuna “ çocuğum bu kadar çok telefon telefonla vakit geçirmek, oyun oynamak, gelişiminin olumsuz etkiler” demesi inandırıcı gelmeyecektir. Her şeyde olduğunu gibi akıllı telefon kullanımında da çocuğumuza örnek olmalıyız.
Çocukların telefonu sadece ihtiyacımız olduğunda kullanılan iletişim aracı olarak görmesini sağlamalıyız. Aile içi kaliteli zaman geçirmeye özen göstermeliyiz. Çocuğun değerli olduğunu ve sevilmeye değer bir birey olduğunu onunla kaliteli zaman geçirerek gösterebilirsiz. En son ne zaman telefonu televizyonu diğer iletişim araçlarını kapatarak sadece ailenizle sohbet edip vakit geçirdiniz?
Son zamanlarda çok küçük çocukların elinde bile telefon görüyoruz. Ebeveynleri belki çocuklarına ulaşmak amacıyla çocuğuna telefon almış olabilir. Fakat bunun olumsuz sonuçları da olacaktır. Çocuk oyunu ve iletişimi arkadaşlarıyla sosyal ortamda yapmak yerine telefonda yapmaya başlayacaktır. Arkadaşlarıyla iletişimi olmayan bir çocuk kendini yalnız hissedip, mutluluğu sanal ortamlarda arayacaktır. Çocuğun gelişimi açısından büyük eksikliklere sebep olacak bu durumu önlemek ebeveynlerin elinde.
O yaştaki bir çocuğun hele de akıllı ve interneti olan bir telefonu kullanması oldukça tehlikelidir. Çocuklar iyiyi kötüyü ayıramadıkları yaşlarda sosyal mecralarda istismara maruz kalabilirler. Tam olarak olgunlaşma sürecini tamamlayana kadar çocuklara en azından akıllı telefon almamak doğru bir tercih olacaktır.
Akıllı telefonlar hayatımızın kolaylaştırıcı bir araç olarak mutlaka kullanılacaktır. Fazlası zarar olmakla birlikte telefonu hayatımızın merkezine koymak da çok tehlikelidir. Akıllı telefon uygulamalarını sosyal ödünleme aracı haline getirmek, alınan bir “like” ı bile mutluluk kaynağı, alınmayan her “like”yi ise mutsuzluk ve çöküntü sebebi saymak artık günümüzde birçok genç bireyin düştüğü bir durum haline geldi. Bu mutsuzluk döngüsünden kurtulmalıyız. Siz Akıllı Telefon Uygulamasından Fazlasısınız. Değerli ve Sevilmeye layık bir insan olduğunuzu anlamak için telefon uygulamalarına değil, sevdiklerinize, yakınınızdaki insanlara bir göz atın. Onlarla vakit geçirin.
Bu yazımızda Nomofobi Nedir ve Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımına değindik. Konu ile ilgili yorumlarınızı varsa sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Dilerseniz bu konuyla ilgili çocuklarda teknoloji bağımlığı üzerine yazdığımız yazıya buradan ulaşabilirsinz.