Anaokulu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Anaokulu Seçimi Neden Önemli
Çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinde 0-6 yaş aralığının kritik dönem olduğu kabul edilir. Bu dönemdeki yaşantılar sonraki yaşamın temelini oluşturuyor. Freud’a göre kişilik yaşamın ilk 5 yılında gelişir ve sonrasında dinlenmeye geçer. Ta ki ergenlik dönemine kadar. Hal böyle olunca anaokulu seçimi aileler için bir soru işareti oluşturuyor. Çocuklarımızın ev dışında ilk defa zaman geçirecekleri, sosyalleşmeye ve öğrenmeye başlayacakları anaokulları aslında yetişkinliklerinde nasıl insanlar olacağının belirleyicisi olan ilk eğitim kurumu olarak önem kazanıyor.
Çocuk için okula başlamak yeni deneyimler yaşayacağı yeni bir dünyanın içine girmek anlamına gelir. Bu yaştaki çocuk önemli kararlar alabilecek sosyal ve zihinsel olgunlukta değildir. Aileler anaokulu seçimi konusunu çocuğun beğenisine bırakmamalıdır.
Anaokulu seçimi yaparken özellikle dikkat edilmesi gerekenler
Temizlik
Bir anasınıfında ortalama 20 öğrenci olduğunu varsayarsak, çocuğunuz ilk defa bu kadar fazla yaşıtıyla biraraya gelmiş olacağından bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Anaokulunda temizlik personelinin varlığına ve işlerini ne kadar özenle yaptıklarına dikkat etmek anaokulu seçiminde ilk bakacağınız kriter olabilir.
Hijyen eğitimi var mı? Çocuklar temizliğe, el yıkamaya teşvik ediliyor mu? Yemek yenilen ortamın koşulları nasıl? Bütün bu soruların yanıtları çocuğunuzun temizliği, hijyen eğitimi ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali yönünden önemli olacaktır.
Öğretmen ve diğer çalışanların tutumları
Anaokulunun personelleri yani kurum idarecileri, öğretmenler ve temizlik çalışanları çocuklara karşı güler yüzlü mü? Sabır gösterebiliyorlar mı? Çocuklara sürekli bağıran ya da ceza veren çalışanlar olması çocuğun psikolojisini olumsuz etkiler. Eğitime bakış açısını, okula gitme isteğini de kötü etkileyebilir. Çalışan tutumları anaokulu seçimi yaparken özellikle dikkat etmek isteyeceğiniz bir kriter olacaktır.
Öğrenci sayısı
Çocuklarla eğitim, temizlik, güvenlik açısından yeterince ilgilenilebilmesi için anaokulunun kalabalık sınıflara sahip olmaması gerekmektedir. Kalabalık sınıflar eğitimin niteliğini düşürmektedir. Seçeceğiniz anaokuluna sınıf mevcutlarını mutlaka sormalısınız. 10-20 arası öğrenci sayısı ideal olmak ile beraber fazlası eğitimde niteliği düşürecektir.
Okulun eve uzaklığı
Çocuğun serviste ve yolda geçireceği zaman anaokulu seçimi’nde önemli bir kriterdir. Örneğin servisle gidilen bir anaokulunda çocuğunuz servise bindikten sonra 45 dakika servisin öğrenci toplamaya devam etmesi çocuğunuzun daha okula varmadan yorulmasına yol açar. Aynı şekilde eve dönüşte çocuklar zaten yorulmuş olduğundan çoğu serviste uyuyakalmaktadır. Bu durum çocuğun eğitimi açısından olumsuzluk oluşturmaktadır. Çocuğun yol yerine evde zaman geçirmesi daha iyi olacaktır.
Verilen eğitimde ilgi alanları yelpazesinin geniş olması
Anaokulu seçimi yaparken çocukları en fazla ilgilendiren şey aslında verilen eğitimdir. Anaokulu eğitim programının resim, müzik, el işi gibi çalışmaların yanı sıra; yabancı dil eğitimi, fiziksel aktiviyeler, oyunlar, basit düzeyde matematik ve tarih eğitimi, farklı kültürler konusunda eğitimler gibi çocukların zihinsel gelişimini destekleyecek zenginlikte olmasına dikkat edilmelidir.
Anaokulunun disiplin anlayışı
Çocuklarımızın okul eğitimi ile birlikte biraz daha disiplinli olmasını hepimiz isteriz. Disiplini sağlarken cezalandırma, çocukları kınama, fiziksel şiddete başvurma gibi disiplin yöntemlerinin kullanılması çocuk psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Anaokulu seçimi’nde çocuklara disiplin eğitiminin nasıl verildiğine dikkat edilmesi ve bu konuda kullanılan yöntemlerin incelenmesi şarttır.
Ek olarak anaokulu ile ilgili öğrenmeniz gereken bilgiler
*Okulun belirli bir kurumdan lisansı var mı? (Devlet okulu değil ise)
*Okulun yöneticisi kimdir? Eğitimi nedir? (Devlet okulu değil ise)
*Güvenlik önlemleri alınmış mı?
*Okulun bulunduğu mekan trafik yönünden uygun mu?
*Okulun fiziksel koşulları yeterli mi?
*Okulun bahçesi, bahçeye uygun oyuncakları var mı?
*Yemek listesi var mı?
*Yiyecekler okulda mı hazırlanıyor?
*Mutfak ile temizlik çalışanları farklı kişiler mi?
*Okulda çalışan personel çok sık değişiyor mu?
*Eğitim programı, günlük programı nasıl?
*Hangi aktiviteler yer almaktadır?
*Kaç çocuğa bir öğretmen düşmektedir?
*Çocuklar yaş gruplarına ayrılmış mı?
*Yarım gün – tam gün seçenekleri var mı?
*Karşılaşılan sorunlarda danışmanlık hizmeti veriliyor mu?
Anaokulu seçimi tabi ki ön hazırlık gerektiren bir süreçtir. Bu ön hazırlık dönemi asla abartılı bir şekilde geçirilmemelidir. Çocuk bu konu ile ilgili fazla bir bilgi sahibi olmadığı için kendisi adına yapılan koşuşturmaya anlam veremez. Anne babasının okulla ilgi telaşlı olduğu düşüncesine kapılabilir ve bu durum çocuk açısından kaygı verici olabilir. Okul seçiminde titizlik gösterilmeli ama abartıdan kaçınılmalıdır.