Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?
Yetişkinler olarak bayramın telaşına kapılıp gitmişken, aslında çok önemli olan bir konuyu atlıyoruz. Kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı? Kurban Bayramı çocuğa nasıl anlatılır?
Yaş olarak küçük olan çocukların kurbanı yetişkinler gibi dini bir görev olarak algılaması zordur. Özellikle 7 yaşından küçük olan çocuklarda soyut düşünme yetisi gelişmediği için dini konuları kavrayamaz. Çocuğa ne kadar bunun bir dini görev olduğunu anlatırsanız, anlatın. Çocuk hayvanın kesilme sahnesini bir vahşet olarak algılayacaktır. Elleri ayakları bağlanmış, gözleri kapatılmış zavallı bir hayvanın kesilme sahnesi çocukta duygusal çöküntülere neden olabilir. Bazı aileler kurbanlık hayvanını önceden alıp evde evcil hayvan gibi bir süre baktıktan sonra kesmektedir. Çocukla hayvan arasında bir bağ oluşmuş ise bu çocukta daha büyük travmalara sebep olabilir.
O yüzden belirli bir yaşa kadar (ergenlik dönemi) çocukları bu tür sahnelerden, kan içeren görüntülerden uzak tutmak gerekir. Çocuklara daha çok bayramın yardımlaşma, akraba ziyaretleri, büyüklere saygı, birliktelik tarafları anlatılmalıdır. Parası olmayan insanlara yardım edildiği, bayramlarda onların bu şekilde mutlu edildiği anlatılmalıdır. Çocuklara bayramlarda hediye alınıp onların bayramı bir kutlama günü olarak anlamlandırmalarına yardımcı olacaktır. Küçük yaştaki çocuklar etrafında şahit oldukları kötü olayların kendisinin ve ailesinin de başına gelebileceğinden korkar. Çocukların bu tür endişelere kapılmamaları için özellikle 7 yaş altı çocukların kurban kesin sahnesine şahit olmaması gerekiyor.
Yaşça Büyük Çocuklara Kurban Bayramı Nasıl Anlatılmalı?
Yaşça daha büyük çocuklar (10-11-12-..) soyut düşünme becerileri bir nebze oluşmuş olduğu için, bu yaştaki çocuklara uygun bir dille anlatılabilir. Güzel ve sakin bir ses tonuyla şu şekilde anlatmak uygun olacaktır.
“Doğadaki bütün canlıların bir görevi vardır. Doğadaki canlılar bu görevi yerine getirdikleri zaman çok mutlu olurlar. Ağaçlar insanlara meyve verdikleri için çok mutludurlar. Bitkilerin bazıları bizim hastalığımızı iyileştirir bazılarını ise yiyerek daha sağlıklı insanlar oluruz. Hayvanlar çocuklar büyüsün diye yumurta yapar, süt verir ve etlerinden yararlanmaları isterler. İnsanlar onların sütlerini, yumurtalarını ve etlerini yiyerek beslendikleri zaman çok mutlu olurlar. Ayrıca Kasaplar bu işin uzmanı oldukları için hayvanların canı hiç yanmaz. Hayvandan elde edilen etleri parası olmayan insanlara veririz, böylece onları mutlu ederiz. Zaten insanın büyümesi ve gelişmesi için et’e ihtiyaç vardır. İnsanların yediği et, hayvanlardan onlarının canını yakmadan bu şekilde elde edilir.”
7 yaş öncesi kesinlikle kurban kesimini görmemelidir. 7 yaşından büyük çocuklar yine kurban kesimini izlememeli ama kurban kavramından bahsetmekte sakınca yoktur. Ergenlik çağındaki çocuklarda soyut düşünme ve din olgusu oluştuğu için izlemelerinde ve sürece dahil olmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
Sonuç olarak; çocukların bu yaşlarda yaşadıkları ya da şahit oldukları kötü olaylar ileride daha büyük sorunlara sebep olacaktır. O yüzden anne babaların dikkatli olmasında fayda var.
Çocuklara Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilmelidir? yazımız ilginizi çekebilir.
Kurban bayramı çocuklara nasıl anlatılmalı? yazımız ile ilgili görüşlerinizi yorumlar ve sorular bölümünden bizlere iletebilirsiniz.